IL SAVA DOLCE NATURALE DOCG 2012
Druiven
100% Primitivo van hele oude wijnstokken (> 60 jaar)
Te combineren met
Toetjes, amaretti, gebak bv. op basis van amandel, gedroogde vijgen, blauwe en zeer rijpe kazen en extra pure (gezouten) chocola!! Of om een mooie maaltijd af te sluiten
Temperatuur
Serveren tussen 18-20 graden Celsius
Percentage
16 – 19%
Beschrijving
Alleen in hele bijzondere jaren wordt deze natuurlijk zoete Primitivo gemaakt. Je hebt zoet en zoet, maar deze is fruitig en prettig zoet.
De oogst gebeurt handmatig, eind September/ begin oktober, maar alleen in bijzondere, mooie jaren waarin de druiven mooi kunnen indrogen aan de wijnstok.
Deze il Sava wordt traditioneel gemaakt. Daarna volgt fermentatie en verdere rijping in ondergrondse, geglazuurde cementen containers op 24-26 graden gedurende een paar jaar. Vervolgens gaat de wijn voor minimaal 8 maanden ter verdere rijping en verfijning in Capasone. Een Capasone is een antieke, handgemaakte, grote, sierlijke Terracotta kruik, geel/bruinachtig van kleur met een inhoud van ongeveer 250 liter. Ze zijn allemaal anders en zijn soms opgesierd met de mooiste gravures. De botteling gebeurt op lage temperatuur om alle karakteristieken te behouden.
Deze natuurlijk zoete Primitivo heeft een intens rode kleur met reflecties van granaat door de veroudering. Hij is vol, fluwelig en heeft een geweldig mooie afdronk. Het hete, droge klimaat van deze regio geeft deze wijn een mediterraan karakter met tonen van rijp rood fruit, van vijgen(jam), gedroogde pruimen, klein bosfruit, tabak en chocola en zoete kruiden
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.