Masseria Capoforte – Salento
Half september heb ik in HET centrum van de Primitivo, in Manduria (Puglia), deze wijnmaker per toeval ontdekt en wat een mooie ontdekking…. Lees hieronder het hele verhaal van Masseria Capoforte en kom dan hun mooie wijnen eens proeven bij NovioVino.
“Wanneer de kracht van de mens en de aarde elkaar ontmoeten, wordt er iets unieks geboren”

Masseria Capoforte werd geboren in het oude land Salento, te midden van eucalyptus-, vijgen- en olijfbomen, langs de wegen die aangelegd en bereisd werden door jezuïetenmonniken en adellijke tempeliers. Een unieke plek in de wereld, daar waar de meest archaïsche golven, (uit een heel oud tijdperk), van de Middellandse Zee spoelden tegen de ruige kustlijn die verschroeid wordt door een verzengende zon. In het land van Magna Graecia en Porta d’Oriente, die het kostbare goud van Tarente herbergt en bezaaid is met romaanse kathedralen en wachttorens. In het Griekenland van de Homerische mythen. Met dank aan Ettore, de man die dit plekje op aarde ontmoette.
Ettore Ceschin is de oprichter en de Big boss, de Capo. Samen met zijn vrouw runt hij het bedrijf samen met hun 3 dochters, Giuseppina, verantwoordelijk voor de benodigde vergunningen, documenten, alle papierwerk, etc., Christina, de oenoloog, en Silvia, zij houdt zich bezig met de productieprocessen. Ze rouleren tussen het bedrijf in Taranto en het bedrijf in Veneto. Oorspronkelijk was er alleen het bedrijf in Noord Italië. Ooit was er nl. een restaurant boven op een mooie berg in Valdobbiadene, HET Proseccogebied. Ettore verkocht daar eens een doosje wijn en steeds meer doosjes wijn en bedacht toen dat hij zich meer moest gaan richten op de wijnen die hij voor dat restaurant maakte. Ze maakten vooral Prosecco en waren daar verdraaid goed in. Maar Ettore wilde ook stille wijnen maken en ook rode. Als visionair kocht hij al eind jaren 70 grond in Manduria. Primitivo was toen nog helemaal niet zo bekend. Wat een gouden blik in de toekomst had deze man……
Vanuit Ettore’s passie voor de teelt van de wijnstok, vanuit zijn liefde voor de traditie van een eeuwenoude kunst, die het partnerschap viert tussen de vrijgevigheid van de natuur en de bepaling van het menselijk vermogen. De oude Venetiaanse familie Ceschin bezit het hele landgoed, in opdracht van Ettore, een verlichte ondernemer die ook in de naam de nobele idealen en de vastberaden kracht van de helden en van de Griekse gedichten eert.
Op het platteland van Salento, in dat deel van Puglia dat de herinnering aan oude tradities bewaart, theater van onweerstaanbare uitzichten. Onder deze geuren en kleuren valt de Masseria Capoforte op, in de buurt van de steden Taranto en Otranto. Een tijdloze plek, die zich vult met emotie en omhult met zijn ongrijpbare, zoete, harde trots. In dit deel van de wereld op zeeniveau heeft het leven een ander ritme en worden gedachten licht en helder. Rijen wijnstokken onderscheiden de horizon, gestreeld door een delicate en constante zeebries, verwarmd door de zon, in het ideale microklimaat voor hun rijping.
De teelt van de wijnstokken op het landgoed van Masseria Capoforte wordt geboren op een zanderige kleiachtige grond, rijk aan tufsteen, een vrijgevige, wijze rots en gulle vriend van een uitgedroogd land, dat water vasthoudt en het vervolgens langzaam in de grond loslaat. Men kiest hier voor kwaliteit in elke fase van het wijn maken. De eerste keuze was de keuze voor kwaliteit d.m.v. een rasspecifieke wijngaard, de 1e aan de Ionische kust. Daarnaast training volgens het enkele Guyotsysteem, een hoge concentratie planten per hectare, de oogst met de hand en liefdevolle, zorgvuldig selecteren van elke tros, zodat deze perfect, gezond en intact blijft in zijn volheid en zijn geur. Het maken van al deze keuzes tezamen is een keuze om alleen wijnen van hoge kwaliteit te produceren.
Het transformeren van druiven in wijn is een kunst met een archaïsche charme. Masseria Capoforte zorgt met veel passie voor het wijnbereidingsproces, fundamenteel om een speciaal product te verkrijgen en de wijn zijn unieke eigenschappen mee te geven, die alle kwaliteiten van de druif, het land en het klimaat waaruit hij is geboren te weerspiegelen.
Tijdens het rijpen in barriques en tonneaux en gisting in stalen tanks, waar geavanceerde technologie de lange maceratie bij een gecontroleerde temperatuur bewaakt, is de wijn in balans om de magie van een oude geschiedenis te brengen die smaakt naar wind en zee in elke fles en prikkelt bij elk glas.





