VINICOLA SAVESE S.N.C. FIGLI PICHIERRI  GAETANO

Het Sava grondgebied is altijd al een uitzonderlijk erfgoed geweest voor de regionale wijn. De kalkrijke klei leent zich bijzonder goed voor de teelt van de wijnstokken en in het bijzonder voor die van de Primitivo. In het verleden werd de Primitivo “Sava wijn” genoemd of ook wel “Primitivo del Sava”, naar de oorsprong van de druiven. In de loop der jaren heeft het de naam “Manduria” gekregen, naar de naam van het treinstation van waaruit met Primitivo gevulde tanks naar het Noorden werden vervoerd, waar dan ook de naam “Manduria” op werd geschreven.

De geschiedenis van dit wijnhuis is nauw verbonden aan een groot vaderfiguur: Gaetano Pichierri. Hij was boer van geboorte, maar heeft zijn kennis als wijnmaker verkregen in de wijnkelders in Sava die begin 1900 in heel Italië beroemd waren, met dank aan de wijnexperts Amerigo Mancini en Guido Calò.

In de periode na de 2e WO is de familie Pichierri onder de bezielende leiding van deze vaderfiguur in de kelder van een oude ondergrondse molen begonnen met de productie van zelf geselecteerde wijnen. De taak om hun grote traditie voort te zetten werd op de schouders gelegd van de gebroeders Cosimo, Vittorio, Roberto en Aldo.

In de jaren 70 zijn zij begonnen met het bottelen van de wijn om zo de “Sava wijn” verder te verspreiden en zij vestigden zich al snel onder de topproducenten in het gebied.

De traditionele en territoriale aanpak manifesteert zich op het platteland met een strikt handmatig beheer van de wijngaard, de selectie van de knoppen, het selectief snoeien van het groen, het ontbladeren om de hoeveelheid druiven in de wijngaard te reguleren en minimale, doelgerichte en non invasieve behandelingen en zonder het gebruik van irrigatie.

Daarnaast in de Cantina: het gebruik van ondergrondse, geglazuurde, cementen vaten voor een constante en natuurlijke temperatuurregeling, het inflexibele gebruik van autochtone gisten en vooral het gebruik van Capasoni zijn slechts enkele van de elementen die het bedrijf karakteriseren en die het onderscheiden in het panorama van het Primitivo-gebied.

De Capasoni verdienen buitengewone, bijzondere aandacht. Het zijn typische terracotta potten die ooit door de boeren in deze regio gebruikt werden. Deze Capasoni werden en worden nog steeds geproduceerd door meester keramisten in Grottaglie, een mooi klein stadje in de Provincie Taranto, vlakbij Sava. Ze zijn van binnen en buiten geglazuurd  en hebben variabele afmetingen maar bevatten bijna nooit meer dan 300 liter. De buikvorm maakt een natuurlijke decantatie van de wijn mogelijk en het kleine gat dat wordt gebruikt om de wijn te laten sijpelen, bevindt zich op een hoogte waar u alleen de pure wijn kunt verzamelen en niet de droesem. Vroeger werden de Capasoni aan de buitenkant verrijkt en gedecoreerd met versierselen met florale motieven, wapenschilden en symbolen van de meest gefortuneerde families. Zelfs met frases die historische periodes ophemelden en met verwijzingen naar met name de 20e eeuw. De buitenkant van een Capasone werd gecompleteerd met een ronde handgreep centraal onderaan ivm ondersteuning en grip bij het wassen en spoelen van het vat. Anders dan bij hout, geeft Terracotta geen geuren of smaken af en respecteert de verschillende aroma’s van het druiven ras, in dit geval van de Primitivo.

Volgens Francesca is de meerwaarde van het gebruik van Capasoni t.o.v. de geglazuurde ondergrondse vaten dat ze beiden geen geuren afgeven aan de wijn en dat er door verzegeling geen uitwisseling van zuurstof van buiten naar binnen kan plaatsvinden. De vorm en de inhoud maken het verschil. Een Capasone bevat max 250 liter en bovendien zorgt de amfoor-achtige vorm ervoor dat er een soort microstromen ontstaan die de micro-droesem naar de oppervlakte brengen en mede door het verloop van de tijd verbetert dit de intrinsieke karaktereigenschappen van de wijn alsmede bevordert dit een natuurlijke filtratie van de wijn zelf. De ondergrondse vaten kunnen echter 50.000 liter bevatten en dat beïnvloedt de aroma’ s van de wijn op een andere manier in een minder intense smaak .

In 2012 is La Vinicola Save verhuisd naar een nieuwe en meer functionele Cantina in de periferie van Sava. Het nieuwe pand is ontworpen om toeristen warm te kunnen verwelkomen en zit vol met functionele en bijzondere ruimtes. Er zijn verschillende kamers ingericht om van een bezoek en een proeverij een unieke en opwindende ervaring te maken. Naast de mooi ingerichte winkel met een gezellige proefbar is er ook de mogelijkheid om de ruimtes waar de wijnen gemaakt worden, maar ook de kelders te bezoeken en niet alleen de meest klassieke vatenkelder, maar ook de “Capasoni”, een authentieke schatkist vol geschiedenis en schatten van het gebied.

Het wachtwoord van Cantina Pichierri is voor nu en voor altijd: het nastreven van de beste kwaliteit voor zowel de droge wijnen als de natuurlijk zoete wijnen.

4 generaties hebben bijgedragen aan de geboorte en aan de ontwikkeling van deze Azienda. 3 van hen gaan elke dag volhardend door met het liefhebben en het bewerken van dit stukje aarde en met het verbouwen van hun eigen wijnen met hun eigen passie, de geschiedenis en de tradities beschermend.

De Pichierri’ s gaan met trots door met hun werk als “Artigiani del Primitivo”, de naam waar zij de voorkeur aan geven…

CALT WIJNEN: verwijst naar de materialen waarin de wijn is “opgevoed” / “verfijnd”

Cement – geglazuurde cementen ondergrondse vaten – optimale temperatuur – constante controle van de most en soms ook van dezelfde wijn – het laten rusten van de wijn voordat deze bewerkt wordt in de Cantina

Acciaio – de meest klassieke en moderne RVS vaten geschikt voor vinificatie – gebruikt voor de fermentatie van Rosé en witte wijn

Legno – Hout, draagt bij aan uiteindelijke evolutie van de wijn – verzachting van tannines. Daarnaast geeft het hout zijn aroma’ s af waardoor de wijn zachter wordt en de karakteristieke kenmerken versterkt worden. De keuze van deze wijnmakers is om gebruikt, “uitgeput” hout te gebruiken, dus minder invasieve passages in hout om zo de natuur van de wijn beter te kunnen respecteren

Terracotta – “van de aarde aan de aarde” een poëtische maar concrete stap van de Primitivo, die eenmaal geboren en volwassen, zijn fruit verandert in wijn en dan weer terugkeert om door aarde, ditmaal gekookt, weer te worden omhuld en verwend voor een kortere of een langere periode in deze typische Capasoni, de speciale vaten die ooit veel voorkomend waren bij de boeren in dit deel van Puglia.

De gebroeders Pichierri

Capasones
En zo begint het wijn maken: met most
Turbulente Maceratie